«

Iul
15
2011

De-a v-ati ascunselea

…sau pituluşu` asa cum ii spuneam noi cand eram mici este un alt joc din seria “Jocurile copilariei” propusa de pampam.ro. Asa cum am promis, in fiecare zi de vineri vom scrie un articol despre un joc al copilariei noastre.

Regulile jocului Pituluşu sau De-a v-ati ascunselea sau mai simplu…ascunselea:

–  Ne strangeam intre 5 si 30 copii si numaram exact ca si la Raţele si vanatorii . Erau scosi afara din numaratoare toti copii, pe rand, iar ultimul care ramanea era cel care trebuia “sa se puna”, adica cel care trebuia sa stea cu ochii la un perete, intr-un loc marcat, si sa numere “10, 20, 30, 40,…” pana la un numar stabilit de comun acord de toti copii.

pitulusu

– In timp ce unul se punea si numara, ceilalti copii se ascundeau.

– La terminarea numaratorii, cel care se punea (sau “se facea”) spunea “Cine nu e gata, l-am luat cu lopata” si “Am plecat in cautare fara nici o suparare” si apoi pornea in cautarea copiilor ce s-au ascuns.

– In timp ce copilul care se facea era plecat in cautarea celor ascunsi, acestia trebuiau sa iese fara sa fie vazuti si sa ajunga la locul insemnat, spunand in dreptul sau “pu`  X” (noi spuneam ca “il scuipa” pe x), unde X era cel care se facea.

– Atunci cand cel care se facea vedea pe unul dintre cei ascunsi, trebuia sa mearga la acelasi loc insemnat si sa spuna “pu` Y”, unde Y era copilul ce a fost vazut. Primul vazut era cel care “se facea” runda urmatoare. El trebuia sa spuna “Ultimul scapa turma” pentru a putea scapa sa “se faca“.

– Daca ultimul copil nu era vazut si ajungea la locul insemnat inaintea celui care se facuse, acesta “scapa turma” si urma sa se repete jocul, urmand sa “se faca” tot X.

– In cazul in care, in timpul jocului, cel care se facea confunda pe unul dintre copii, se striga “Ai spart oalele si-ai mancat sarmalele” si toti copii ieseau, urmand ca jocul sa se repete.

“Strigatele” copiilor erau diferite de la o zona la alta dar regulile erau aceleasi pentru toata lumea.

In copilaria noastra, acesta cred ca acesta era jocul cel mai popular si la care se strangeau cei mai multi copii, blocuri intregi.

Fi-ti pe faza, revenim saptamana viitoare cu un nou joc interesant al copilariei.

 

PS.: Circula pe net o gluma pe baza jocului si anume:

“Cum se joaca copiii din ziua de azi de-a v-ati ascunselea?

Se pun toti pe invisible si unu ii cauta in lista.”

Lasă un răspuns