Iul
15
2011

De-a v-ati ascunselea

…sau pituluşu` asa cum ii spuneam noi cand eram mici este un alt joc din seria “Jocurile copilariei” propusa de pampam.ro. Asa cum am promis, in fiecare zi de vineri vom scrie un articol despre un joc al copilariei noastre.

Regulile jocului Pituluşu sau De-a v-ati ascunselea sau mai simplu…ascunselea:

–  Ne strangeam intre 5 si 30 copii si numaram exact ca si la Raţele si vanatorii . Erau scosi afara din numaratoare toti copii, pe rand, iar ultimul care ramanea era cel care trebuia “sa se puna”, adica cel care trebuia sa stea cu ochii la un perete, intr-un loc marcat, si sa numere “10, 20, 30, 40,…” pana la un numar stabilit de comun acord de toti copii.

pitulusu

– In timp ce unul se punea si numara, ceilalti copii se ascundeau.

– La terminarea numaratorii, cel care se punea (sau “se facea”) spunea “Cine nu e gata, l-am luat cu lopata” si “Am plecat in cautare fara nici o suparare” si apoi pornea in cautarea copiilor ce s-au ascuns.

– In timp ce copilul care se facea era plecat in cautarea celor ascunsi, acestia trebuiau sa iese fara sa fie vazuti si sa ajunga la locul insemnat, spunand in dreptul sau “pu`  X” (noi spuneam ca “il scuipa” pe x), unde X era cel care se facea.

– Atunci cand cel care se facea vedea pe unul dintre cei ascunsi, trebuia sa mearga la acelasi loc insemnat si sa spuna “pu` Y”, unde Y era copilul ce a fost vazut. Primul vazut era cel care “se facea” runda urmatoare. El trebuia sa spuna “Ultimul scapa turma” pentru a putea scapa sa “se faca“.

– Daca ultimul copil nu era vazut si ajungea la locul insemnat inaintea celui care se facuse, acesta “scapa turma” si urma sa se repete jocul, urmand sa “se faca” tot X.

– In cazul in care, in timpul jocului, cel care se facea confunda pe unul dintre copii, se striga “Ai spart oalele si-ai mancat sarmalele” si toti copii ieseau, urmand ca jocul sa se repete.

“Strigatele” copiilor erau diferite de la o zona la alta dar regulile erau aceleasi pentru toata lumea.

In copilaria noastra, acesta cred ca acesta era jocul cel mai popular si la care se strangeau cei mai multi copii, blocuri intregi.

Fi-ti pe faza, revenim saptamana viitoare cu un nou joc interesant al copilariei.

 

PS.: Circula pe net o gluma pe baza jocului si anume:

“Cum se joaca copiii din ziua de azi de-a v-ati ascunselea?

Se pun toti pe invisible si unu ii cauta in lista.”

Iul
08
2011

Ratele si vanatorii

Asa cum v-am promis saptamana trecuta, vom incepe saptamanal sa descriem aici cate un joc al copilariei noastre.

Incepem astazi cu un joc ce mie, personal, imi placea foarte mult cand eram copil.

Jocul se numeste “Ratele si vanatorii“.

Pentru acest joc sunt necesari minim 6 copii. Noi ne strangeam peste 10 in general la acest joc.

Se alegeau pur si simplu 2 copii care sa fie vanatorii, sau se numarau toti copii cu vestitele numaratori copilaresti de genul “Din oceanul paci-fic, a iesit un vierme mic si pe coada lui scria: iesi afara dum-nea-ta“. Persoana la care se oprea ultima silaba sau ultimul cuvand era exclusa din numaratoare si se relua numaratoarea pana cand mai ramaneau 2 copii ce urmau sa fie vanatorii.

 

Ratele si vanatorii

 

Vanatorii se asezau la o anumita distanta unul de celalalt, astfel incat intre ei sa fie suficient loc pentru ca ratustele sa se poata feri de minge. Ratustele erau copii ce iesisera afara la numaratoarea pentru stabilirea vanatorilor.

Vanatorii trebuiau sa “vaneze” ratustele, aruncand cu mingea spre ele.

Ratustele aveau “3 vieti”, adica daca erau atinse de minge de 3 ori ieseau din joc.

Daca o ratusca prindea mingea “din zbor”, primea o “viata” in plus.

Cand se ajungea la ultima rata, vanatorii aveau la dispozitie un numar de lovituri egal cu varsta ratei.

Daca ultima rata era atinsa, aceasta impruna cu prima rata atinsa deveneau vanatori.

Daca ultima rata nu era atinsa in numarul de incercari ale vanatorilor, atunci toate ratele reintrau in joc, vanatorii ramanand aceeasi.

 

Iul
01
2011

Jocurile copilariei

Se pare ca nu s-a mai scris pe acest blog de cateva luni. Intre timp s-au schimbat multe, pana si administratorul blogului si al site-urilor, si design-ul blogului si schimbarile continua. Incepand de astazi, 1 iulie 2011, ne propunem sa scriem cate un articol in fiecare saptamana, asa ca ne-am hotarat sa incepem cu “Jocurile copilariei”. Discutam acum cateva zile cu un prieten despre jocurile copilariei noastre, incercand sa facem o comparatie cu jocurile copiilor din ziua de azi. Cati dintre copii din ziua de astazi stiu sa joace sau macar au auzit de jocul “9 pietre” de exemplu? Foarte foarte putini. In schimb cred ca suficient de multi copii, inca de la varste fragede se joaca diverse jocuri pe internet, intr-o lume virtuala foarte vulnerabila, de cele mai multe ori fara a fi supraveghiati. Cati dintre copii din ziua de astazi nu au auzit de CounterStrike, un joc extrem de violent pentru a fi jucat de ei? Tocmai de aceea ne-am propus sa va amintim, scriind  saptamanal, pe acest blog, cate un joc al copilariei noastre si ale dumneavoastra, despre cum socializam noi cand inca nu luase amploare internetul. Va sfatuim sa ii invatati pe copii dumneavoastra jocurile copilariei noastre, generatia fara internet.

Dec
14
2010

Fiecare copil merita un Craciun!

Noi
25
2010

Pampam

Magazinul online pampam.ro are ca obiectiv vanzarea online de jucarii si accesorii pentru copii. Dar nu este doar un simplu magazin cu jucarii. Pampam.ro ofera o gama de jucarii de calitate medie catre mare, fiind direct importator pentru prestigioasele marci de jucari Manhattan Toys, Alex Toys, Amos, Engino, Thomas and Friends, Titutam si Boikido.

Cu exceptia jucariilor Thomas and Friends cu gamele Take Along si Wooden Railway, restul marcilor pot fi gasite doar pe magazinul online www.pampam.ro. Jucariile importate de catre firma Pro Office – Toy Division – firma care opereaza si magazinul online www.pampam.ro – se bucura de o foarte larga apreciere atat pe continentul amerian cat si cel european. In Romania vor deveni cunoscute in timp, dar www.pampam.ro va fi primul magazin online care va pune aceste jucarii la dispozitia cumparatorilor in mediul online.

Magazinul www.pampam.ro este structurat dupa o arhitectura inteligenta, facilitand accesul in doar cateva click-uri la jucariile de diferite feluri si pentru diferite varste. Din timp in timp pe magazinul online de jucarii www.pampam.ro, se ofera promotii si discounturi pentru utilizatorii inscrisi la newsletter.

Pampam.ro ofera livrare gratuita peste comenzi de peste 150 RON, iar livrarea produselor se face in 24 de ore direct din stocul Pro Office – Toy Division.

Va asteptam cu comenzile dumneavoastra pe www.pampam.ro!